• Schimbarea comenzii în CENTRUL NAŢIONAL DE INSTRUIRE ÎNTRUNITĂ "GETICA"
  • Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional GETICA SABER-17
  • Exercițiul multinațional NOBLE JUMP 2017
  • Generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad este noul comandant al Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre GETICA

You are here

Aniversarea a 100 de ani de existenţă a Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica”

Nr. : 1

Vineri, 28/06/2019

Aniversarea a 100 de ani de existenţă a
Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica”

Evenimentele prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica” (CNIÎ) vor avea loc marți, 02 iulie, începând cu orele 12.00, la sediul instituţiei militare din localitatea Cincu.
La eveniment sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Terestre, autorităţi publice judeţene şi locale, cadre militare active şi în rezervă, precum şi personalul unităţii.
Jurnaliştii care doresc să participe la activităţi sunt rugaţi să transmită datele pe adresa de e-mail relatii.publice01495@forter.ro sau prin fax 0268 244 020, până la data de 01 iulie a.c. ora 16.00. Accesul jurnaliştilor în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” se va face marți, 02 iulie, între orele 10.45 – 11.00. Persoană de contact: Izota Elisabeta, telefon: 0770279164.
***
În anul 1913 armata austro-ungară, prin Corpul 12 Armată Imperial şi Regal Austro-Ungar şi în baza unui contract de închiriere, organizează în mod oficial în zona localităţii Cincu un poligon de manevră pentru nevoile sale operaţionale. Prima menţionare istorică pentru Armata Română a fost făcută în contextul Primului Război Mondial, când se menţionează luptele crâncene purtate între Divizia 6 Infanterie, comandată de către generalul Nicolae Arghirescu, şi Divizia 89 Infanterie germană, comandată de către generalul von Lutwitz. Atunci, în septembrie 1916, după o încleştare deosebit de sângeroasă, ofensiva trupelor germane a fost respinsă. Ca o mărturie a acestor evenimente, pe locul denumit acum generic Crucea Nord Cincu aflat în perimetrul zonei de instrucţie, se găseşte un monument şi un mic cimitir în care odihnesc deopotrivă combatanţi ai celor două tabere.
La 01 octombrie 2007, Poligonul de tragere Cincu se resubordonează Statului Major al Forţelor Terestre şi se transformă în Centrul de Instruire al Forţelor Terestre, structură fundamentală a Forţelor Terestre în ceea ce priveşte instrucţia şi exerciţiile marilor unităţi şi unităţi din această categorie de forţe. În acest scop, unui nucleu de militari i s-a încredinţat misiunea iniţierii acestui proiect, scop pentru care s-a urmat un stagiu de pregătire la Joint Multinational Training Center Hohenfels, centrul de pregătire al forţelor Statelor Unite ale Americii staţionate în Europa cu care structura similară românească a legat o strânsă colaborare pentru anii următori. La data de 16 septembrie 2009, Centrul preia tradiţiile de luptă ale Poligonului de trageri Cincu şi se redenumeşte Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre. Începând cu data de 01 martie 2017, Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre se transformă în Centrul Național de Instruire Întrunită.