• Schimbarea comenzii în CENTRUL NAŢIONAL DE INSTRUIRE ÎNTRUNITĂ "GETICA"
  • Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional GETICA SABER-17
  • Exercițiul multinațional NOBLE JUMP 2017
  • Generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad este noul comandant al Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre GETICA

You are here

Vizita de informare a locţiitorului USAREUR, domnul general maior Walter E. Piatt
Joi, 13/11/2014

Autor: plt.adj. Adrian MATEESCU

În data de 13.11.2014, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre s-a desfăşurat vizita de lucru a delegaţiei militare SUA conduse de generalul-maior Walter E. Piatt, locţiitorul comandantului Forţelor Terestre ale SUA din Europa (US Army Europe).

 

Delegaţia militară română a fost condusă de general-maior Dumitru Scarlat – Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, însoţit de general de brigadă Vasile Roman – Şeful Instrucţiei şi Doctrinei şi de general de brigadă Marius Harabagiu – şeful Doctrinei şi Instrucţiei din Statul Major General. În cadrul vizitei de lucru, au fost prezentate detalii referitoare la exerciţiul „RUBICON 14” dar şi în ceea ce priveşte exerciţiul „WISE FORESIGHT 14”, urmate de vizitarea facilităţilor Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre.

 

Domnul colonel Nicolae IOAN – Comandantul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „GETICA” a declarat în urma acestei vizite: „Vizita din 13 noiembrie 2014 a locţiitorului comandantului Forţelor Americane din Europa – general Walter E. PIATT însoţit de şeful Statului Major al Forţelor Terestre – general maior Dumitru SCARLAT , de şeful Instrucţiei şi Doctrinei de la Statul Major al Forţelor Terestre şi şeful Doctrinei şiInstrucţiei de la Statul Major General – general de brigadă Marius HARABAGIU, reprezintă un moment semnificativ in activitatea Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre. Face parte din seria evenimentelor care marchează în mod decisiv activitatea curentă şi evoluţa pe viitor, atât pe termen scurt cât şi mediu a centrului nostru.

 

Scopul vizitei a fost de a evalua situaţia la zi a ceea ce se întâmplă în centrul nostru şi de a observa ultimele evoluţii referitoare la dezvoltarea programelor de pregătire precum şi în ceea ce înseamnă achiziţia echipamentelor esenţiale pe linia simulării şi de a observa la faţa locului activităţile curente, respectiv exerciţiile pe care le desfăşurăm. S-a remarcat faptul că dezvoltarea centrului, a capabilităţilor pe care centrul nostru le pune la dispoziţia Armatei României au la bază munca, profesionalismul, devotamentul personalului din centrul nostru dar şi parteneriatul puternic pe care CILFT îl are cu Centrul Multinaţional de Pregătire al SUA din Germania (JMRC Hohenfells). Parteneriatul este un element cheie care ne defineşte şi trebuie întărit prin noi acţiuni, noi iniţiative. Astfel, centrul nostru este concentrat pe evoluţia situaţională şi în prezent, suntem preocupaţi de a reveni la metodele, procedeele de pregătire a trupelor pentru acţiuni clasice de tipul Full Spectrum Operations.

 

Pentru activităţile curente s-a trecut în revistă faptul că se desfăşoară în aceste zile exerciţiul WISE FORESIGHT 14 având ca ţintă de instruire Batalionul româno-ungar 191 Infanterie. La acest moment batalionul desfăşoară activităţi în cadrul procesului de planificare la nivelul statului major iar la nivelul operatorilor se desfăşoară pregătirea preliminară în vederea începerii exerciţiului asistat de computer (CAX). Întâlnirea cu militarii români şi maghiari a liderilor americani şi români, a scos în evidenţă nivelul ridicat de profesionalism, coeziunea acestui batalion, pentru că deja sărbătoresc 16 ani de existenţă şi de asemenea intenţia şi atitudinea pozitivă de a întări relaţiile dintre cele două componente ale acestui batalion. De asemenea, în planul vizitei s-au observat şi au fost trecute în revistă facilităţile şi capabilităţile pe care centrul nostru poate să le pună la dispoziţia aliaţilor în vederea desfăşurării exerciţiilor care sunt planificate pentru anul calendaristic 2015.

 

Centrul nostru este hotărât şi dedicat să sprijine desfăşurarea unor exerciţii la nivel întrunit de mare amploare, punând la dispoziţie expertiza şi experienţa personalului, echipamentele de simulare reală, constructivă şi virtuală. Contextul creat de acestea, împreună cu toate celelalte facilităţi de care dispunem, este în măsură să ofere condiţii foarte bune pentru îndeplinirea obiectivelor de instruire ale unităţilor şi marilor unităţi care vin în centrul nostru.”