• Schimbarea comenzii în CENTRUL NAŢIONAL DE INSTRUIRE ÎNTRUNITĂ "GETICA"
  • Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional GETICA SABER-17
  • Exercițiul multinațional NOBLE JUMP 2017
  • Generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad este noul comandant al Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre GETICA

You are here

Evenimente asociate exercițiului Saber Guardian 2017

Nr. :

Luni, 26/06/2017

Exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se va desfășura, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

Reprezentanții mass-media interesați să participe la activitățile asociate/conectate cu SG17 sunt rugați să se înregistreze, pentru acreditare, cu cel puțin 14 zile în avans, la adresa https://goo.gl/forms/ejjlHM2k7U9a3e9k1 . 

Detalii referitoare la exercițiu sunt disponibile la adresa:

 http://www.eur.army.mil/SaberGuardian/.

Întrebări suplimentare în legătură cu SG17 și evenimentele media care vor avea loc în cele trei țări gazdă pot fi adresate, prin e-mail, la SaberGuardianPAO@mail.mil , iar pentru cele care vor fi organizate în România și la presamapn@mapn.ro . 

Activitățile asociate SG17 deschise participării jurnaliștilor la Centrul Național de Instruire Întrunită (CNII) “Getica” Cincu,  sunt următoarele:

13 iulie Exercițiu de conducere a focului Getica Saber 17 România

14 iulie Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu Resolute Castle 17

15 iulie Exercițiu întrunit cu trageri de luptă Getica Saber 17

Detaliile evenimentelor enumerate pot suferi modificări ulterioare, acestea vor fi comunicate în timp util.


* * *

 Aproximativ 25.000 de militari din 22 de țări aliate și partenere vor participa, în perioada 11-20 iulie, la exercițiul multinațional Saber Guardian 2017.

 

În marja SG17 sunt planificate și alte acțiuni și evenimente de sprijin, în zilele premergătoare sau ulterioare exercițiului. Pentru mărirea eficacității acestuia, SG17 va fi sprijinit de câteva exerciții de mai mică amploare ale SUA și țărilor partenere și aliate din Europa care vor avea loc, în vara acestui an, în regiunea Mării Negre, facilitându-se, în acest mod, execuția unei game largi de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.

 

Exercițiul Saber Guardian se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. SG17 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.