• Schimbarea comenzii în CENTRUL NAŢIONAL DE INSTRUIRE ÎNTRUNITĂ "GETICA"
  • Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional GETICA SABER-17
  • Exercițiul multinațional NOBLE JUMP 2017
  • Generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad este noul comandant al Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre GETICA

You are here

Exercițiul multinațional NOBLE JUMP 2017
Miercuri, 28/06/2017

Autor:

Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” (CNIÎ) a găzduit cel mai mare exerciţiu NATO din acest an, NOBLE JUMP 2017 (NOJP17), exerciţiu desfăşurat în perioada 26 mai - 16 iunie.

Exercițiul, la care au participat aproximativ 4000 de militari, cu circa 500 de mijloace tehnice, din Albania, Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania, România și Statele Unite ale Americii. a fost condus de Comandamentul Forțelor Întrunite din Napoli (JFCNP).

Început din țările unde se află trupele staționate, NOBLE JUMP 2017 a continuat cu dislocarea forțelor și mijloacelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României, destinația finală fiind Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica, din Cincu.

 Noble Jump 2017 este un exerciţiu NATO important care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianţei. Apreciez susţinerea autorităţilor ţărilor gazdă, Grecia, Bulgaria și România, şi strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoştinţele şi experienţa noastră se situează la cel mai înalt nivel”, a afirmat, referindu-se la exercițiu, amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forţei de Reacţie Rapidă a NATO în 2017.

În planificarea și desfășurarea exerciţiului au fost implicate și structurile multinaţionale aflate pe teritoriul României, respectiv Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), Forţa de Integrare NATO (NATO Force Integration Unit – NFIU) și Brigada Multinațională de Sud-Est (MN BDE SE)

Scopul exerciţiului este de a arăta capabilităţile NATO de a reacţiona în timp scurt la orice fel de criză și de a-și disloca forţele cu nivel ridicat de răspuns oriunde este necesar pentru a-și sprijini aliaţii, în cazul unei situaţii de criză.

La final de activitate, generalul de brigadă Gheorghiță Vlad, comandantul Centrului Național de Instruire Întrunită “Getica” a afirmat: CNIÎ este motorul schimbării pentru Armata României în domeniul instruirii și exercițiilor. Am fost pregătiți și am avut la dispoziție toate capabilitățile și facilitățile de a asigura atât procesul de instruire, cât și sprijinul logistic real.

 * * *

          NOJP17 este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli. Exerciţiul va testa capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan - RAP), în Bulgaria şi România.