• Schimbarea comenzii în CENTRUL NAŢIONAL DE INSTRUIRE ÎNTRUNITĂ "GETICA"
  • Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional GETICA SABER-17
  • Exercițiul multinațional NOBLE JUMP 2017
  • Generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad este noul comandant al Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre GETICA

You are here

Ziua Armatei României sărbătorită în orașul Agnita
Marţi, 25/10/2016

Autor: Cpt. Ana - Maria Tamaș

Mesajul comandantului Centrului de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre “Getica”, general de brigadă Gheorghiță Vlad, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României: " În fiecare an, la 25 Octombrie, sărbătorim Ziua Armatei României, prilej de cinstire a celor care au slujit şi slujesc această instituţie fundamentală a statului român, factor de echilibru şi stabilitate în societate. 

Ziua de 25 Octombrie a rămas în conştiinţa colectivă a românilor drept ziua eliberării Careiului, ultima localitate transilvăneană aflată, în 1944, sub ocupaţia hortystă, instituită prin Dictatul de la Viena. Careiul sau „ultima brazdă de pământ eliberată” este puternic asociat simbolic cu spiritul de sacrificiu al militarului român, dar şi cu perseverenţa românească, întotdeauna învingătoare atunci când efortul larg al naţiunii se adună pentru împlinirea unor ţeluri strategice, existenţiale. 

La ceas de sărbătoare, se cuvine ca tuturor eroilor neamului şi veteranilor de război, care au înfruntat gloanţele şi vitregia războiului, celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi integritatea României, să le aducem un călduros şi pios omagiu şi să le transmitem, de peste timp, gânduri de recunoştinţă veşnică din partea generaţiilor de azi, a noastră, a tuturor. 

Ziua Armatei României constituie, pentru militarii aflaţi la datorie în ţară sau departe de hotarele ei, prilej de a cinsti şi evoca faptele de arme ale înaintaşilor care, prin jertfa lor pe câmpul de luptă, au înnobilat sensul cuvintelor ONOARE şi PATRIE. 

Armata este una dintre instituţiile care şi-au definit menirea şi împlinit destinul de a acţiona permanent în slujba poporului, în toate momentele fierbinţi ale istoriei naţionale. Fidelă misiunilor încredinţate în toată existenţa sa – apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, Oastea ţării a învins duritatea vremurilor şi a făurit oameni cu caractere puternice, de învingători. Alături de celelalte instituţii din Sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Armata a reprezentat – şi continuă să fie – unul dintre pilonii pe care întreaga naţiune s-a sprijinit în momentele grele. 

De Ziua Armatei României, vă felicit pentru stăruinţa, abnegaţia şi modul curajos în care acţionaţi pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate şi vă urez succes în tot ceea ce întreprindeţi pentru creşterea prestigiului corpului de elită din care faceţi parte. 

Vreau să-i asigur pe toţi românii că Armata, la sărbătorirea Zilei sale, are hotărârea şi pregătirea necesare pentru a îşi îndeplini misiunile şi pentru a onora şi duce mai departe tradiţia şi menirea de instituţie fundamentală a statului român. La mulţi ani Armatei Române! '

* * *

Ziua Armatei României a fost sărbătorită anul acesta de către Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre “Getica” în orașul Agnita (județul Sibiu) prin ceremonii militare și religioase cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial.

La activitate au participat militari din Canada, Germania, Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, veterani de război, cadrele militare în activitate şi în rezervă, elevi şi cetăţeni ai orașului Agnita.